Qart Wdrażanie Systemów Jakości

Idź do spisu treści

Menu główne

ISO 22000:2005

SYSTEMY HACCP

ISO 22000:2005 Systemy Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności – Wymagania dla wszystkich organizacji w łańcuchu żywnościowym

System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności ISO 22000:2005, łączy wymagania systemu HACCP oraz Dobrych Praktyk (Produkcyjnych, Higienicznych, Cateringowych, Dystrybucyjnych itp.) i ma zastosowanie do organizacji bezpośrednio uczestniczących w łańcuchu żywnościowym tj. producentów żywności, substancji dodatkowych, hurtowników i detalistów spożywczych (sieci handlowe) oraz hoteli i restauracji.
Norma wymaga aby każda organizacja określiła zakres, zidentyfikowała, oceniła oraz kontrolowała zagrożenia w procesach związanych z produkcją żywności, a także informowała zainteresowane strony w ramach łańcucha żywnościowego o aspektach mogących mieć wpływ na bezpieczeństwo wytwarzanego produktu.

 
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego